English Grammar Important Questions

English Grammar Important Questions in MCQ format for Rajasthan Patwar, BSTC, PTET, RSPC 1st Grade, Gramsevak Bharti Exam. so you can read these imprortant English Grammar Questions With Explanation.

English Grammar Important Questions

1. Change the voice of following sentences:
Summon the fire brigade.
(a) Summon not the fire brigade.
(b) Why should the fire brigade be called?
(c) Let the fire brigade be summoned.
(d) Call not the fire brigade.
Right Answer : Let the fire brigade be summoned.
Explain : A.V .: V1 + Obj.-Order P.V .: Let + Obj. + bę + V3 or You are ordered to summon the fire brigade.

2. Use appropriate determiners:
Take ………. book you like.
(a) some
(b) any
(c) much
(d) many
Right Answer : any
Explain : a/ an के रूप में Singular Countable Noun के साथ any use किया जाता है।

3. Use appropriate determiners:
We waste time in playing we have.
(a) many
(b) much
(C) any
(d) the little
Right Answer : the little
Explain : सारा के sense में Singular Uncountable Noun के साथ any use किया जाता है।

4. Use appropriate prepositions:
Ravi is married ………. a cousin of mine,
(a) with
(b) alongwith
(c) off
(d) to
Right Answer : to
Explain : CC- Married + to + Female

5. Use appropriate prepositions:
The Secretary was asked to give the prizes.
(a) away
(b) over
(c) off
(d) up
Right Answer : away
Explain : Give away-विपरीत करना।

Read Also : Hindi Grammar Notes

Read Also : Rajasthan GK Notes

6. Pick out the correct form of the verb:
Either he or I ………… going to Jaipur.
(a) am
(b) are
(C) were
(d) is
Right Answer: am
Explain : either ….. or से दो sub. जोड़ने पर verb दूसरे sub. के अनुसार होता है।

7. Complete the sentence with appropriate form of the ad jective already used in the sentence. Both Hema and Seema are good at dancing, but the latter is ………
(a) The most good
(b) better
(c) The best
(d) None of these
Right Answer: better
Explain : दो में से एक Select करने पर Comparative Degree use होती है।

8. Complete the sentence with the appropriate for of adjective already used in the sentence. Sachin is ……….. popular cricketer in India.
(a) more and more
(b) more
(c) the most
(d) the more
Right Answer : the most
Explain : दो से अधिक में से एक को Select करने पर the + superlative degree use की जाती है।

9. Which one is the correct letter to fill in the blank in the sentence given below? His ship sankin ………. Red sea.
(a) an
(b) the
(c) all
(d) a
Right Answer : the
Explain : नदी, सागर, महासागर आदि के नाम के पहले the ‘ article use होता है।

10. Change the voice of following sentences:
The principal read the report.
(a) Principal is reading the report.
(b)The report was had been read by the Principal
(c) The report was read by the Principal.
(d) The principal will not read the report
Right Answer : The report was read by the Principal
Explain : AV.-Sub. + V2 + Obj. …. P.V.- Sub (obj.) + was + V3 + by Agent/ does

Rajsathan Patwar English Grammar Important Questions

11. Use appropriate determiners:
I hardly saved money.
(a) some.
(b) any
(c) more
(d) much
Right Answer : any
Explain : यहाँ Hardly Sentence को Negative बनाता है, इसलिए any use होगा।

12. Use appropriate determiners:
I can issue you a book because there are only books in library.
(a) few
(b) a few
(c) the few
(d) many
Right Answer : few
Explain : न के बराबर के sense में Plural Countable Noun के साथ Few use होगा।

13. Use appropriate determiners:
he or she is a good player.
(a) either
(b) neither
(c) all
(d) none of the above
Right Answer : either
Explain : Or के साथ हमेशा either use होता है।

14. Use appropriate prepositions:
He flew kites ………. the rooftop.

(a) at
(b) with
(C) from
(d) in
Right Answer : from
Explain : Departure Place के लिए from use होता है।

15. Use appropriate prepositions:
I shall do it …… pleasure.
(a) for
(b) from
(c) at
(d) with
Right Answer : with
Explain : Manner दिखाने के लिए with use किया जाता है।

16. You improve your spellings.
(a) shall
(b) must
(c) would
(d) dare to
Right Answer : must
Explain : Compulsion दिखाने के लिए must use होता हैI

17. …….. you lend me your scooter, please?
(a) Would
(b) Should
(c) Might
(d) Shall
Right Answer : Would
Explain : Polite request दिखाने के लिए may use होता है।

18. Use appropriate article:
Lion is ………… dangerous animal.
(a) the
(b) some
(c) few
(d) a
Right Answer : a
Explain : यदि Singular Countable Noun के पहले कोई Adjective use हो रहा हो तथा उसका उच्चारण करने पर पहला अक्षर हिन्दी में व्यंजन की ध्वनि आती हो, तो ‘ a’ article use होता है।

19. Use appropriate article:
Vasco Di Gama was …………. first European sailor to come to India.
(a) only
(b) the
(c) a
(d) very
Right Answer : the
Explain : Superlative Degree के पहले ‘ the article use होता है।

20. Change the voice of following sentences:
The people will elect him President:
(a) The People will not elect him President.
(b) He will be elected President by the People.
(c) Will he be elected President?
(d) The people may not elect him
Right Answer : He will be elected President by the People.
Explain : Cm- A.V .: Sub. + Model + V + Obj. P.V .: Sub. (Obj.) + Model + be + V3 + by + Agent

Gram Sevak English Grammar Important Questions

21. Use appropriate determiners:
I don’t think that there is doctor in this village.
(a) some
(b) much
(c) any
(d) either
Right Answer : any
Explain : Negative Sentence # any use किया जाता है।

22. Use appropriate determiners:
She is the more beautiful than any other girl in her village. (Positive Degree)
(a) Any other girl in her village is as beautiful as she.
(b) No girl in her village is as beautiful as she.
(C) No other girl is as beautiful as she in her village.
(d) No other girl in her village is so beautiful as she.
Right Answer : No other girl in her village is so beautiful as she.
Explain : Any other की जगह No other + Noun से sentence की शुरूआत की जाती है तथा Comparative Degree + than की E as/ so + P.D. + as use it की जाती हैI

23. Use appropriate prepositions:
I was invited ………. his birthday.

(a) on
(b) to
(c) for
(d) in
Right Answer : to
Explain : Invite के साथ ‘ to’ Preposition use होता है।

24. Use appropriate prepositions:
The committee comprises men of widely different views:
(a) of
(b) in
(c) with
(d) Preposition is not required
Right Answer : of
Explain : Comprise के साथ ‘ of Preposition use होता है।

25. Use appropriate prepositions:
He is a producer and a director.
(a) either
(b) all
(c) neigther
(d) both
Right Answer : both
Explain : and के साथ both use होता है।

26. Which tense do the following sentences belong to
Hefelt thatI …………. behonest.
(a) would
(b) can
(c) may
(d) was
Right Answer : may
Explain : यदि Sentence के दो Clause है तो दोनों एक ही Tense में ही Use होंगे।

27. Which tense do the following sentences belong to
He …. his watch while he was travelling.
(a) losed
(b) lost
(c) lossed
(d) losted
Right Answer : lost
Explain : Past Tense में चलते हुए काम के बीच में शुरू हो, तो Past Continuous Tense तथा Simple Past Tense use होता है।

28. Fill in an appropriate determiner:
……… first item in today’s programme is a song.
(a) The
(b) A
(c) Any
(d) Some
Right Answer : The
Explain : Superlative Degree के पहले हमेशा ‘ the article use होता है।

29. Use appropriate determiners:
She is …… better of the two sisters.
(a) the
(b) a
(c) an
(d) No article
Right Answer : the
Explain : the + comparative Degree + of + two

30. Use appropriate determiners:
English speak ………… English.
(a) x,
(b) an, an
(c) the, the
(d) the, x
Right Answer : the, x
Explain : नागरिकता दिखाने के लिए the तथा भाषा दिखाने के लिए कोई भी article use नहीं होता है।

RPSC 1st Grade Important Questions for English Grammar

31. Change the degree of adjective of the following sentence:
I am the best student in my class. (Positive Degree)
(a) No other student in my class is so good as I.
(b) Any other student in my class is so good as I.
(C) No other in my class is so better as I.
(d) I am good in my class.
Right Answer : No other student in my class is so good as I.
Explain :Superlative Degree को Positive Degree में Change करने के लिए Sentence की शुरूआत no other से कर so + P.D. + as use किया जाता है।

32. Use appropriate prepositions:
Many birds were sitting ……….., a tree.
(a) at
(b) in
(c) on
(d) for
Right Answer : in
Explain : पेड़ पर बैठने के लिए in use होता है।

33. Use appropriate prepositions:
Many birds were sitting …………. a branch of the tree.
(a) at
(b) in
(c) on
(d) for
Right Answer : on
Explain : पेड़ के भाग पर बैठा दिखाये जाने के लिए on use होता है।

34. Which tense do the following sentences belong to:
No sonner did the train ……….. at the platform than the passengers rushed towards it.
(a) arrive
(b) arrived
(c) will arrive
(d) had arrived
Right Answer : arrive
Explain : do/ did/ does के साथ हमेशा. Vi use होती है।

35. Which tense do the following sentences belong to:
Much …. since they were here last.
(a) has happened
(b) was happened
(c) would happen
(d) have happening
Right Answer : has happened
Explain : Con- Has/ have + V3 + since + V2

36. Fill in the appropriate determiner:
The ring is made of ….. … gold.
(a) the
(b) a
(C) x (no determiner)
(d) any
Right Answer : x (no determiner)
Explain : Uncountable Noun यदि Indefinite है, तो कोई Article use नहीं होगा।

37. Fill in the appropriate determiner:
You should always carry …… umbrella with you.
(a) a
(b) an
(c) any
(d) a few
Right Answer : an
Explain : यदि Singular Countable Noun का उच्चारण करने पर पहला अक्षर हिन्दी में स्वर है, तो ‘ an Article use होगा।

38. Change the voice of following sentences:
Did all the candidates complete the paper on time?
(a) Was the paper complete by all the candidates on time?
(b) Could the paper the completed by all the candidates. On time?
(C). Had the paper been completed by all candidates on time?
(d) Was the paper completed by all the candidates on time?
Right Answer : Was the paper completed by all the candidates on time?
Explain : A.V.-Sub. + V2 + Obj. P.V.- Sub (obj.) + was + V2 + by Agent/ doer

39. Change the voice of following sentences:
Who built the Taj Mahal?
(a) By whom was the Taj Mahal built?
(b) By whom the Taj Mahal was built?
(c) By whom the Taj Mahal built?
(d) By whom had the Taj Mahal been built?
Right Answer : By whom was the Taj Mahal built?
Explain : A.V .: Who + Verb + obj.? P.V .: By whom + H. V. + Sub. (Obj.) + V3 + ..? or Who + H. V. + Sub. + V3 + by?

40. Use appropriate determiners:
I want new books for coaching class.

(a) some
(b) much
(C) any
(d) many
Right Answer : some
Explain : Plural Countable Noun की संख्या दिखाने के लिए Aiffirmative Sentence में Some use किया जायेगा।

Gram Vikas Adhikari English Grammar Important Questions

41. Use appropriate connectives:
He is intelligent ………… his sister is dull.

(a) but
(b) and
(c) either
(d) or
Right Answer : but
Explain : विपरीत तथ्य दिखाने के लिए but use होता है।

42. Use appropriate connectives:
His opinion is welcomed …….. it does not convince me.

(a) But
(b) Until
(c) Despite
(d) none of these
Right Answer : But
Explain : विपरीत तथ्य दिखाने के लिए but use होता है।

43. Which tense do the following sentences belong to
He ……… his work half an hour ago.

(a) has finished
(b) finished
(c) had finished
(d) finishes
Right Answer : finished
Explain : ago के साथ हमेशा Simple Past Tense use किया जाता है।

44. Which tense do the following sentences belong to
When we went to the Cinema, the film ……. already ……

(a) has, started
(b) started
(c) had, started
(d) starts
Right Answer : had, started
Explain : Simple Past से पहले होने वाला काम हमेशा Past Perfect Tense में दिखाया जाता है।

45. Note: Identify the tense in the sentence given below::
Supply an appropriate determiner:: I have …….. glass of milk every morning..

(a) the
(b) a
(c) any
(d) some
Right Answer : a
Explain : Singular Countable Noun के उच्चारण करने पर हिन्दी में व्यंजन आने पर a article use होता है।

46. Note: Identify the tense in the sentence given below::
I read ……… Ramayana twice …… day..

(a) the, x
(b) the, a
(c) x, x
(4) x, a
Right Answer : the, a
Explain : धार्मिक पुस्तक के नाम के पहले the तथा singular countable noun के पहले a use किया जाता है।

47. Change the voice of following sentences:
Why did she break the garden wall?

(a) Why the garden wall was broken by her?
(b) Why had the garden wall been broken by her?
(C) Why was the garden wall broken by her?
(d) Why will the garden wall be broken by her?
Right Answer : Why was the garden wall broken by her?
Explain : A.V.-Sub. + V2 + Obj. ….P.V.- Sub (obj.) + was + V3 + by Agent/ doer

48. Change the voice of following sentences:
The students were laughing at the old man.

(a) The old man was being laughed at by the students.
(b) The old man was laughed at by the students.
(c) The old man was being laughed by the students.
(d) The old man is laughing at the students.
Right Answer : The old man was being laughed at by the students.
Explain : A.V .: Sub. + was/ were + Vi + ing obj. P.V .: Sub (Obj.) + was/ were + being + V3 + by + Obj.

49. Use appropriate determiners:
How horses were there running in the last race?

(a) much
(b) many
(c) any
(d) some
Right Answer : many
Explain : Countable Noun की संख्या जानने के लिए How many use होता है।

50. Use appropriate determiners:
They have lost ………. of their contacts.

(a) many
(b) small
(c) little
(d) much
Right Answer : many
Explain : Countable Noun की संख्या दिखाने के लिए Many use होता है।

Leave a Comment

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: